အားလုံးပဲ မဂၤလာပါ ခင္ဗ်...
ယေန႔ လူေျပာမ်ားေနတဲ့ ေဖာ္မလင္(Formalin)အေၾကာင္းအရာမ်ားနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ကြၽန္ေတာ္ ေဖာ္ျပေပးခ်င္ပါတယ္။
ေဖာ္မလင္ နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ကြၽန္ေတာ္ Google internet ထဲမွာ ႐ွာေဖြေလ့လာသလုိ ေဒါက္တာ ေဒၚဇင္ဇင္ႏြယ္(စားေသာက္ကြပ္ကဲ ဦးစီး႒ာနမႈး) Healthy Life ဂ်ာနယ္ အမွတ္(၈၇) တြင္ ပါရွိသည့္ က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးမ်ားကုိလည္း ကြၽန္ေတာ္ ေလ့လာဖတ္႐ႈခဲ့ဖူးပါတယ္။
ေဖာ္မလင္ဆိုတာ အေရာင္အဆင္းမရွိ၊ အနံ႔ျပင္းတဲ့ ဓာတုပစၥည္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္((formaldehyde)၊ မက္သေနာ((methanol)၊ ေရ (water) စုေပါင္းထားတဲ့ အေရာအေႏွာတစ္ခုျဖစ္ၿပီး ေဖာ္မလင္အရည္မွာ ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္( ၃၇%) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါ၀င္ပါတယ္။
ေဖာ္မလင္ကို သဘာ၀အားျဖင့္ ဘယ္လိုေနရာေတြမွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိသလဲဆုိေတာ့ ေဖာ္မလင္ကို အဓိကအားျဖင့္ လူေသေတြကို ၾကာရွည္ခံေအာင္ စိမ္တဲ့ေနရာမွာ သံုးပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ပိုးသတ္ရာမွာ သံုးပါတယ္၊ ၾကမ္းခင္းေတြ၊ အ၀တ္အစားေတြ၊ သေဘာၤေတြနဲ႔ သိုေလွာင္႐ံုေတြကို သန္႔ရွင္းေရးျပဳလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳပါတယ္။ အင္းဆက္ပိုးေတြ၊ ယင္ေကာင္ေတြ ႏွိမ္နင္းရာမွာသံုးပါတယ္။ ပိုးခ်ည္၊ ဆိုးေဆး၊ မွန္နဲ႔ ေဖာက္ကြဲပစၥည္းေတြ ျပဳလုပ္ရာမွာ သံုးပါတယ္။
ဓာတ္ေျမၾသဇာနဲ႔ ေရေမႊးျပဳလုပ္ရာမွာ သံုးပါတယ္။
အလွကုန္ပစၥည္းေတြ တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ရာမွာ သံုးပါတယ္။
လွ်ပ္ကာပစၥည္းေတြ ျပဳလုပ္ရာမွာ သံုးပါတယ္။
အထပ္သားေတြ ကပ္ရာမွာ သံုးပါတယ္။
အခုအခါမွာေတာ့ ေဖာ္မလင္ကို အစားအေသာက္ ေတြမွာတာရွည္ခံေအာင္ သံုးေနၾကပါတယ္။တကယ္ေတာ့
ေဖာ္မလင္ကို အစားအေသာက္ေတြမွာ တာရွည္ခံပစၥည္းအျဖစ္ အသံုးမျပဳရပါ။
ေဖာ္မလင္ကိုတာရွည္ခံပစၥည္းအျဖစ္ လြဲမွားစြာအသံုးျပဳတတ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ အသား၊ ငါး၊ Seafood ေခၚ ပင္လယ္စာေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ပန္းသီး၊ လိေမၼာ္သီး စတဲ့ အသီးအႏွံေတြ၊Tofu/ ပဲျပား၊ ပဲေသြး၊ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ ေတြျဖစ္ပါတယ္။
ေဖာ္မလင္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးမိရင္ ဘယ္လိုက်န္းမာေရးျပႆနာေတြ ျဖစ္တတ္ပါသလဲဆုိေတာ့ ေဖာ္မလင္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ကို စားသံုးမိတာေၾကာင့္ ဗိုက္နာျခင္း၊ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္း၊ သတိလစ္ေမ့ေျမာျခင္းနဲ႔ အခန္႔မသင့္ရင္ ေသဆံုးတဲ့အထိ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
ေဖာ္မလင္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ကိုေရရွည္ စားသံုးမိတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္း၊အစာအိမ္၊ အဆုတ္တို႔ ပ်က္စီးျခင္း.. ေနာင္တစ္ခ်ိန္မွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္း၊အသည္းေျခာက္ျခင္း၊ အသည္းကင္ဆာ၊ ေသြးအားနည္းျခင္း၊ ေသြးကင္ဆာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ၿပီး အထူးသျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္နဲ႔ ေမြးကင္းစကေလးေတြမွာ ဆိုးရြားစြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ေဖာ္မလင္ျပႆနာက ျမန္မာတစ္ႏိုင္ငံတည္းမဟုတ္ဘဲ တ႐ုတ္၊ ဗီယက္နမ္၊ ဘဂၤလား ေဒ့ရွ္၊ ထိုင္း၊ အင္ဒိုနီးရွား၊ ေဟာင္ေကာင္စတဲ့ႏိုင္ငံေတြမွာလည္း ရွိေနတဲ့အတြက္ ဥပေဒထုတ္ျပန္ၿပီး အေရးယူေနၾကတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
အစားအေသာက္ေတြမွာ ေဖာ္မလင္ ပါ၊ မပါ ဘယ္လို သိႏိုင္မလဲဆုိေတာ့... ငါးဆိုရင္ ေဖာ္မလင္ပါတဲ့အခါ အသားက ရာဘာလို မာမာေတာင့္ေတာင့္ျဖစ္ေနမယ္၊ အေၾကးခြံကမာေနမယ္၊ ငါးညႇီနံ႔မရဘူး၊ ယင္မနားဘူး။
ပင္လယ္စာဆိုရင္ရာဘာလိုမာၿပီး ျဖဴေနမယ္၊ အနံ႔မရွိဘူး။ ကင္းမြန္ဆိုရင္ အရမ္းမာၿပီး ဓားနဲ႔ျဖတ္မွ ျပတ္ႏိုင္တယ္။
Tofu/ပဲျပားဆိုရင္ေပ်ာ့မေနဘဲ မာမာတင္းတင္းျဖစ္ေနမယ္။ ၂၄ နာရီ ေက်ာ္ရင္လည္း မပ်က္စီးဘူး။
မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ဆိုရင္ ေပ်ာ့ေျပာင္းမေနဘဲ အီလက္စတစ္ (Elastic)လို ျဖစ္ေနမယ္။ ေရေႏြးထဲထည့္ရင္ေဆးနံ႔လိုလို၊ ျပာ(Ash)နံ႔လိုလို ရေနမယ္။
ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္((Formadehyde)က ေရမွာ ေပ်ာ္၀င္ၿပီး အပူေပးရင္ အေငြ႕ျပန္ ေပ်ာက္ကြယ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ အသီးေတြကို မစားခင္ တစ္နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ။ အသီးအရြက္ေတြကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ဆားေရနဲ႔ အခ်ိန္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ စိမ္ၿပီးမွ ခ်က္ပါ။ ငါးဆိုရင္ ဆားေရထဲမွာတစ္နာရီ စိမ္ထား ရင္ ေဖာ္မလင္ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ဖယ္ႏိုင္တယ္၊ ရွာလကာရည္ (၉၀%)ရာခိုင္ႏႈန္း (Vinegar 90%)ပါတဲ့ ေရထဲမွာ စိမ္ရင္ေတာ့ ေဖာ္မလင္ကို ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ဖယ္ႏုိင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ယခု ကြၽန္ေတာ္ ေဖာ္ျပေပးထားတဲ့ ပုံအခ်ဳိ့ဟာ Google internet ထဲမွ ႐ွာေဖြေဖာ္ျပေပးထားတာျဖစ္ၿပီး ဒီပုံေတြဟာ ျပတုိက္ ျပခန္းအတြင္းမွာ ဗဟုသုတအျဖစ္ ေဖာ္ျပေပးထားသည့္ ပုံမ်ားသာ ျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသားတင္ျပလုိက္ပါသည္။
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္..ကြၽန္ေတာ္ ဘဝခါးခါးပါ။
Credit#
ဘဝခါးခါး✏
Photo:Google & Fb
No comments:
Post a Comment