ကိန်းဝပ်ခိုင်မြဲ ​Car Tyres Sale And Services

ဗဟုသုတ နည်းပညာ အတတ်ပညာ လေ့လာရန်

မင်္ဂလာပါ Hey.... all my friend... thank you for yours Vistors..---လာရောက် အားပေးသူအားလုံးကို ကျေးဇူးတင်ပါတယ် -
.

ေလ့လာမိေသာ အဲယားကြန္းအေၾကာင္း (Air-conditioning System)

မဂၤလာပါခင္​ဗ်ာ။

ေလ့လာမိေသာ အဲယားကြန္းအေၾကာင္း
(Air-conditioning System)
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️

💠အေအးဓာတ္ေပးျခင္း💠

အေအးဓာတ္ေပးသည့္ အတတ္မွ လူတို႔ရရွိသည့္ အႀကီးမားဆုံးေသာ အက်ိဳးေက်းဇူး သည္ကား အစားအစာမ်ားကို ေအးေအာင္ျပဳလုပ္ထားနိုင္ျခင္းႏွင့္ ထိုသို႔ ျပဳလုပ္နိုင္ျခင္းေၾကာင့္ အစားအစာ မ်ား မပုပ္မသိုးေအာင္ ဖန္တီးထားနိုင္ျခင္းပင္ ျဖစ္ေလသည္။ အေအးဓာတ္ေပး ျခင္းသည္ အစားအစာမ်ား ထားရွိသည့္ လုံၿခဳံေသာေနရာရွိ ပတ္ဝန္းက်င္ထက္ ပို၍ ေအးေအာင္ ဖန္တီးထားျခင္း ျဖစ္ေလသည္။

ထိုသို႔ အေအးဓာတ္ေပးနိုင္သျဖင့္ အစားအစာမ်ား မသိုးမပုပ္၍ လူတို႔သည္ အစာအမ်ိဳးမ်ိဳးကို တစ္ႏွစ္ ပတ္လုံး စားေသာက္နိုင္ၾကေလသည္။ ၁၈၇ဝ ျပည့္ႏွစ္ မတိုင္မီက လူမ်ားသည္ အေအးဓာတ္ေပးသည့္ အတတ္ကို မတတ္ၾကေသး ေခ်။ ကန္မ်ား၊ အိုင္မ်ား၊ သို႔မဟုတ္ ျမစ္မ်ားအတြင္း၌ေဆာင္း ရာသီအခါ ခဲေနသည့္ ေရခဲမ်ားကို ခြဲျဖတ္ၾကၿပီးလွ်င္ ထိုေရခဲ တုံးမ်ားျဖင့္ အစားအစာမ်ားကို အေအးဓာတ္ ေပးခဲ့ၾက သည္။ ထိုျပင္ ေႏြရာသီ၌ အသုံးျပဳနိုင္ရန္ ေရခဲမ်ားကို ႐ုတ္တစ္ရက္ အရည္ေပ်ာ္မသြားေစရန္ လႊာစာမႈန႔္၊ ဖြဲ စသည့္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ဖုံးအုပ္ၿပီးလွ်င္ ထားေလ့ရွိၾကသည္။ ကမာၻအပူပိုင္းေဒသမ်ားသို႔ ေရခဲမ်ားကို ေလွ၊ သေင္ၻာ၊ မီးရထား၊ ေမာ္ေတာ္ကား စသည္ တို႔ျဖင့္ ပို႔ေပးၾကရေလသည္။ ခရီးေဝးကြာေသာ ေနရာမ်ားသို႔ ပို႔ေပးၾကရေသာအခါတြင္ စရိတ္မ်ားလြန္းသျဖင့္ ေရခဲကို လူတိုင္း မသုံးနိုင္ခဲ့ၾကေခ်။ ေရွးေခတ္ႏွင့္ အလယ္ပိုင္းေခတ္ မ်ားအတြင္းက ေရခဲမ်ားကို ေတာင္ထိပ္မ်ားမွ ေျချမန္ေတာ္မ်ား၊ သို႔မဟုတ္ ျမင္းမ်ားျဖင့္ သယ္ေဆာင္ေစကာ ေၾကးရတတ္မ်ား ကသာ သုံးေဆာင္နိုင္ခဲ့ၾကေလသည္။

ေရခဲသည္ အစဥ္သျဖင့္ ဖာရင္ဟိုက္ ၃၂ ဒီဂရီ အပူခ်ိန္တြင္ အရည္ေပ်ာ္သျဖင့္ ယင္းသည္ အေအးဓာတ္ ေပးရာ၌ အသုံးဝင္ ေလသည္။ ေရခဲသည္ အပူကိုလြန္စြာ စုတ္ယူနိုင္စြမ္း ရွိေလ သည္။ ေရခဲတစ္ေပါင္ အရည္ ေပ်ာ္တိုင္း အပူကယ္လိုရီ (အပူဧကမူ)ေပါင္း ၃၆,၂ဝဝ ကို စုတ္ယူနိုင္ေလသည္။ ထို အခ်က္ေၾကာင့္ အစား အစာမ်ားကို မပုပ္မသိုးေအာင္ ဖန္တီး ၾကရာတြင္ ေရခဲကို အသုံးျပဳၾကျခင္း ျဖစ္သည္။ အေအးဓာတ္ ေပးသည့္ ကိရိယာတြင္ အေအးဓာတ္ကို ကာကြယ္ထားသည့္ ေနရာတစ္ခု၊ သို႔မဟုတ္ ေသတၱာတစ္ခုရွိသည္။ ထိုေသတၱာ တြင္ ပ်က္စီးလြယ္ေသာ အစားအစာမ်ားကို ထည့္ထားရသည္။ ေရခဲက ေသတၱာႏွင့္ ေသတၱာတြင္းရွိ ပစၥည္းမ်ားကို အစားအစာ မ်ားအား ပ်က္စီးေစသည့္ ဗက္တီးရီးယားမ်ား ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးနိုင္ ေလာက္ေအာင္ ေအးေစသည္။ ေရခဲသည္ ေသတၱာ တြင္းရွိ တစ္ေနရာတြင္ ရွိသည္။ ေရခဲ အရည္ေပ်ာ္ေသာ အခါ တြင္ အပူကို စုတ္ယူ၏။ ထိုနည္းျဖင့္ ေရခဲက အပူခ်ိန္ကို ေအးေနေစသည္။ အေအးကို ကာကြယ္ထား သည့္ နံရံမ်ားမွ တစ္ဆင့္ အပူသည္ အေအးဓာတ္ေပးထားရာသို႔ စိမ့္ဝင္သြား နိုင္သည္။ ထိုျပင္ အပူသည္ ကိရိယာ၏ တံခါးကို ဖြင့္လိုက္ တိုင္းတြင္လည္း ေလ၊ သို႔မဟုတ္ အစာႏွင့္အတူ ပါဝင္ေလ့ ရွိသည္။

ေရခဲမုံ႕လုပ္ရာတြင္လည္း ေရခဲကိုပင္ အသုံးျပဳေလ့ရွိၾကသည္ ေရခဲမုံ႕ျဖစ္ေစမည့္ ပစၥည္းမ်ားကို ေရာစပ္ၿပီးလွ်င္ သံျဖဴခြက္ ရွည္ရွည္တစ္ခုတြင္ ထည့္ထားရသည္။ ထိုခြက္၏ ပတ္ဝန္းက်င္ တြင္ ေရခဲတုံးမ်ားကို ေၾက ေအာင္ေခ်ၿပီးလွ်င္ သိပ္၍ထည့္ ေပးရသည္။ ထိုေရခဲေၾကမ်ားႏွင့္ ေရာ၍ ရိုးရိုအိမ္သုံးဆားကို ထည့္ေပး ရသည္။ ထိုသို႔ ဆားႏွင့္ ေရာထားသည့္ ေရခဲသည္ ဖာရင္ဟိုက္ သုညဒီဂရီတြင္ အရည္ေပ်ာ္နိုင္ေလသည္။ ထိုသို႔ အရည္ေပ်ာ္ရာတြင္ရွိေသာ အပူခ်ိန္သည္ ေရခဲမုံ႕လုပ္ရန္ေရာ ထားသည့္ အေရာထဲမွ အပူကို ထုတ္ပယ္ ကာ ေရခဲမုံ႕ အစိုင္အခဲ ျဖစ္သြားေစေလသည္။

အေအးဓာတ္ေပးရာတြင္ ေရခဲကိုသာ အသုံးျပဳၾကသည္ မဟုတ္ေသး၊ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ဓာတ္ေငြ႕ကိုအခဲျဖစ္ ေအာင္ ဖန္တီးထားသည့္ ေရခဲေျခာက္ေခၚ ပစၥည္းကိုလည္း အသုံးျပဳေလ့ ရွိၾကေသးသည္။ သာမန္ ေလထုဖိအားရွိခ်ိန္၌ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္သည္ အခဲ၊ သို႔မဟုတ္ ဓာတ္ေငြ႕ အျဖစ္ႏွင့္သာ တည္ရွိနိုင္သည္။ ေရခဲေျခာက္သည္ အပူခ်ိန္ ဖာရင္ဟိုက္ ၁၁ဝ ဒီဂရီတြင္ အခဲအျဖစ္မွ ဓာတ္ေငြ႕အျဖစ္သို႔ တိုက္ရိုက္ ေျပာင္းလဲသြားသည္။ ထိုသို႔ ေျပာင္းလဲသြာေသာ အခါ အရည္အျဖစ္ႏွင့္ မည္သည္မွ် မက်န္ခဲ့ေပ။ ထိုမွတစ္ပါး ေရခဲေျခာက္မွ ရရွိနိုင္ေသာ အလြန္နိမ့္သည့္ အပူခ်ိန္သည္ေရခဲ မုံ႕ႏွင့္ အလားတူပစၥည္းမ်ားကို သယ္ယူ ပို႔ေဆာင္ေရးအတြက္ မ်ားစြာ အသုံးက်ေပသည္။ ကြၽန္ုပ္တို႔ ရႉရွိုက္ေနၾကေသာ ေလတြင္ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္ ဓာတ္ေငြ႕သည္လည္း ပါရွိသျဖင့္ ထိုဓာတ္ေငြ႕၌ အဆိပ္ဓာတ္မရွိေၾကာင္းမွာထင္ရွား ေလသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုေရခဲေျခာက္မ်ားကို ကိုင္တြယ္ရာတြင္ လက္အိတ္မ်ားကို အသုံးျပဳၾကရေလသည္။ သို႔မဟုတ္လွ်င္ လက္မ်ား ေပါက္ၿပဲကုန္ေပလိမ့္မည္။ ထိုေရခဲေျခာက္မ်ားမစား နိုင္ေခ်။ အကယ္၍ ေရခဲေျခာက္ကို မ်ိဳမိလွ်င္ လြန္စြာနာက်င္ ေပလိမ့္မည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေသတတ္ေလသည္။ အရည္တစ္ခု ဆူပြက္ျခင္းသည္ ထိုအရည္ေပၚရွိ ဖိအားေပၚ တြင္ အေျခတည္ေလသည္။ သာဓကအျဖစ္ ေဖာ္ျပရေသာ္ သာမန္ေလထုအားျဖစ္ေသာ စတုရန္းတစ္လက္မေပၚ၌ ဖိအား ေပါင္ခ်ိန္ ၁၄့၇ ရွိခ်ိန္တြင္ ေရသည္ ဖာရင္ဟိုက္ ၂၁၂ ဒီဂရီ ၌ ဆူပြက္ေလသည္။ ေရေပၚရွိ ဖိအားကိုသာ ေလထုတ္ႁပြန္ တစ္ခုခုျဖင့္ စတုရန္း တစ္လက္မေပၚတြင္ ေပါင္ခ်ိန္ ဝ့၁၂၂ အထိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးနိုင္ခဲ့လွ်င္ ထိုေရသည္ ဖာရင္ဟိုက္ ၄ဝ ဒီဂရီ၌ ဆူပြက္လာေပလိမ့္မည္။ ထိုေၾကာင့္ ပစၥည္းတစ္ခုခုကို ဖာရင္ဟိုက္ ၄ဝ ဒီဂရီထက္ ေအးေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးရန္ မလိုလွ်င္ ေရကို အေအးဓာတ္ေပးသည့္ ပစၥည္းအျဖစ္ႏွင့္ အသုံးျပဳနိုင္ေလသည္။

အေအးဓာတ္ေပးေသာ ကိရိယာမ်ားအတြင္းရွိ ကြန္ပရက္ဆာ မ်ားက ဖိအားကိုသာ ထိန္းသိမ္းထားနိုင္လွ်င္ သင့္ေတာ္သည့္ အပူခ်ိန္နည္းနည္း၌ ဆူပြက္သည့္ အရည္မ်ားကို အေအးဓာတ္ ေပးသည့္ ပစၥည္းမ်ားအျဖစ္ႏွင့္ အသုံးျပဳနိုင္ေပသည္။ အမ္မိုနီယာသည္ လူသုံးမ်ားသည့္ အေအးဓာတ္ေပးေသာ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ္လည္း ယခုအခါတြင္ ထိုပစၥည္းထက္ပို၍ ႏွစ္သက္ဖြယ္ေကာင္းၿပီးလွ်င္ အဆိပ္ဓာတ္လည္း ပို၍နည္းပါး ေသာ အေအး ဓာတ္ေပးသည့္ ပစၥည္းမ်ားကို ပိုမို၍ သုံးစြဲလာ ၾကေလသည္။ ထိုကဲ့သို႔ေသာ ပစၥည္းမ်ိဳးမ်ားအနက္ ဖရီယြန္ ၁၂ သည္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္၏။ ထိုဖရီယြန္ ၁၂ ၏ ဓာတုေဗဒအမည္မွ ဒိုင္ကလိုဒိုင္ဖလူအိုရို မက္သိန္း ျဖစ္သည္။ ေလထဲ၌ ထိုပစၥည္း ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါရွိေနေစကာမူ အဆိပ္မျဖစ္ေခ်။ အျခားအသုံးမ်ားၾကေသာ အေအးဓာတ္ ေပး ပစၥည္းမ်ားတြင္ ဆာလဖာဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ႏွင့္ ဖရီယြန္ ၁၁၄ ေခၚ ဒိုင္ကလိုရို တက္ထရာ ဖလူအိုရို အက္သိန္း ဓာတ္ပစၥည္းတို႔လည္း ပါဝင္ သည္။

ပစၥည္းတစ္ခုခုသည္ ႐ုပ္အေျခအေန ေျပာင္းလဲေသာအခါ တြင္ အပူကိုစုတ္ယူျခင္းေသာ္လည္းေကာင္း၊ ထုတ္လႊတ္ျခင္း ေသာ္လည္းေကာင္း ျပဳလုပ္သည္။ ပုံပမာ - အရည္အျဖစ္မွ ဓာတ္ေငြ႕အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲသြား ျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေငြ႕အျဖစ္မွ အရည္အျဖစ္သို႔ ျပန္လည္ေျပာင္းလဲသည့္အခါမ်ိဳး၌ ျဖစ္သည္။ အထက္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည့္အတိုင္း ေရခဲမွ ေရအျဖစ္သို႔ေျပာင္း လဲသြားေသာအခါ အပူကို စုတ္ယူသြား၍ ေရအျဖစ္မွ ေရေႏြး အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲရရာတြင္လည္း အပူကို စုတ္ယူသြားေလ သည္။ ထိုသို႔ ႐ုပ္အေျခအေန ေျပာင္းလဲျခင္းသည္ ထိုပစၥည္း ေပၚရွိ ေလထုဖိအားေပၚတြင္လည္း အေျခတည္ေလသည္။ အရည္တစ္ခုသည္ ဓာတ္ေငြ႕အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲေသာ အပူခ်ိန္ သည္ ထိုအရည္ေပၚရွိ ေလထုဖိအားကို ျမႇင့္တင္ေပးေသာအခါ ျမင့္လာသည္။ ေလထုဖိအားကို ႏွိမ့္လိုက္ေသာအခါ အပူခ်ိန္ သည္ နိမ့္သြားသည္။

ဖိအားကိုသာ ႏွိမ့္ထားနိုင္လွ်င္ အရည္၏ အပူခ်ိန္သည္ နိမ့္ေန၍ ထိုအခါ အရည္၏ ပတ္ဝန္းက်င္ရွိ ေနရာသည္လည္း အေအးဓာတ္ေပးၿပီးသား ျဖစ္သြားေလသည္။ ယိုစိမ့္မႈသာ မျဖစ္ပြားလွ်င္ ထိုအေအးဓာတ္ေပးသည့္ပစၥည္း ကို ႏွစ္ေပါင္း အေတာ္ၾကာသည္အထိ ဆက္၍ သုံးစြဲနိုင္ေပ သည္။

ဖိအားနည္းနည္းသာရွိေသာ အခိုးအေငြ႕ကို ဖိအားမ်ားေသာ အခိုးအေငြ႕အျဖစ္သို႔ ကြန္ပရက္ဆာက ေျပာင္း လဲေပးနိုင္သည္။ ထိုသို႔ျဖစ္နိုင္ရန္ ကြန္ပရက္ဆာကို မိုတာ တစ္ခုခုကျဖစ္ေစ၊ အင္ဂ်င္(စက္)တစ္ခုခုကျဖစ္ေစ ခုတ္ေမာင္းေပးရသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိသည္မွာ လွ်ပ္စစ္အားျဖင့္ လည္ေစ၍ မိုတာမွတစ္ဆင့္ အေအးဓာတ္ကို ထုတ္လုပ္ ယူေလသည္။

အစားအစာမ်ားကို အခ်ိန္အနည္းငယ္မွ်သာ ၾကာေအာင္ထား လိုလွ်င္ ဖာရင္ဟိုက္ ၄၅ ဒီဂရီထက္ မပို ေသာ အပူခ်ိန္သည္ လုံေလာက္သည္ဟု ယူဆၾကသည္။ သို႔ေသာ္ ႏြားနို႔ႏွင့္ မခ်က္ရေသးေသာ အသား (အသားစိမ္း)မ်ားကို အပူခ်ိန္ ႏွင့္ထားလွ်င္ ယင္းတို႔သည္ တစ္ရက္ႏွစ္ရက္ထက္ပို၍ခံမည္ မဟုတ္ေခ်။ ထို ေၾကာင့္ အစားအစာမ်ားကို မ်ားေသာအား ျဖင့္ အခ်ိန္အကန႔္အသတ္ႏွင့္ ေရခဲျဖင့္ အေအးဓာတ္ေပးျခင္းကို ျပဳ လုပ္ေလ့ရွိၾကသည္။ ထိုသို႔ ျပဳလုပ္ရန္ အေအးဓာတ္ေပး စက္အဖို႔ မခဲယဥ္းေခ်။ ထိုစက္ျဖင့္ လိုသည့္အခန္း မ်ားကိုသာ လိုသလို အေအးဓာတ္ကို ေပးသြားနိုင္ေလသည္။ လွ်ပ္စစ္ဓာတ္ျဖင့္ အေအးဓာတ္ေပးေသာ စက္မ်ိဳးရွိသည္။ ထိုစက္တြင္ အေငြ႕ပ်ံေစသည့္ ကိရိယာအတြင္း ရွိ ဖိအားကို ကြန္ပရက္ဆာျဖင့္ ေလွ်ာ့ခ်လိဳက္ေသာအခါ အေအးဓာတ္ကို ျဖစ္ေစသည့္ ပစၥည္း၏ အပူခ်ိန္ သည္ ေလ်ာ့က်သြားေလသည္။ အစားအစာထားေသာ အခန္းတြင္းရွိ အပူပိုသည္ အေငြ႕ပ်ံသည့္ ပစၥည္း ထားရွိ ရာအခန္း၏နံရံမ်ားမွ စီးသြားသည္။ ထိုအခါတြင္ အတြင္းရွိ အေအးဓာတ္ကိုျဖစ္ေစေသာအရည္ သည္ အေငြ႕ ေသာ္လည္း ပ်ံသြားသည္။ သို႔မဟုတ္ အေငြ႕ အျဖစ္သို႔ ဆူပြက္သြားေလသည္။ ထိုအေငြ႕တြင္ အပူခ်ိန္နိမ့္နိမ့္ ႏွင့္ ပင္လွ်င္ အေအးဓာတ္ေပးသည့္စက္အတြင္းရွိအပူပို မ်ားမ်ားကို စုတ္ယူၿပီးလ်က္ ရွိသည္။

ထိုအပူပိုပါရွိၿပီး အေငြ႕ကို ပ်ံေစသည့္ ကိရိယာမွကြန္ဒင္ ဆာသို႔ ဆက္သြယ္ထားသည့္ ႁပြန္ငယ္မ်ားျဖင့္ ဆြဲယူ သည္။ ကြန္ဒင္ဆာကို အစာထားရွိေသာ အခန္း၏ အျပင္ဘက္တြင္ ထားရွိသည္။ ထိုကြန္ဒင္ဆာ အတြင္း၌ အေငြ႕သည္ အရည္ အျဖစ္သို႔ တစ္ဖန္ျပန္၍ ေျပာင္းလဲသြားေလသည္။ ကြန္ပရက္ဆာ၏တစ္ဖက္ရွိ အေငြ႕ကို စုတ္ယူေသာႁပြန္ငယ္ ျဖင့္ လိုအပ္သည့္အေငြ႕မ်ားကို စုတ္ယူျခင္းျဖင့္ အေငြ႕ပ်ံေစေသာ ကိရိယာအတြင္းရွိ ဖိအားကို ေလ်ာ့သြားေစသည္။ ထိုအေငြ႕ ဖိသိပ္ၿပီးလွ်င္ အရည္ျဖစ္ေစ သည့္ ႁပြန္ေခြအတြင္းသို႔သြင္းေပး သည္။ ထိုသို႔ သြင္းေပးလိုက္သျဖင့္ ဖိအားက အရည္ျဖစ္ေစ သည့္ အပူခ်ိန္ ကို ျမႇင့္တင္ေပးလိုက္သည္။ အေငြ႕အတြင္းရွိ အပူပိုသည္ ကြန္ဒင္ဆာ၏ နံရံမ်ားမွတစ္ဆင့္ အခန္းတြင္းရွိ ပို၍ေအးေသာ ေလထဲသို႔ ေရာက္ရွိသြားေလသည္။ ပ်ံ့ႏွံ႕သြားေသာ အရည္သည္ ကြန္ဒင္ဆာ၏ ေအာက္ဘက္ရွိ ေရကန္အတြင္းသို႔ စီးဝင္သြားေလသည္။ ထိုအရည္ကို လိုေသာ အခါ တစ္ဖန္ျပန္၍ အသုံးျပဳနိုင္ေလသည္။ အိမ္တြင္ အသုံးျပဳေလ့ရွိေသာ အေအးဓာတ္ေပးစက္တြင္မူ ဓာတ္ေငြ႕ကို အရည္ျဖစ္သည္အထိ ခ်ဳံ႕ထားၿပီး လွ်င္ထိုအရည္ ကို အစားအစာထားသည့္ အခန္း၏ ေအာက္ဘက္တြင္ ႁပြန္ေခြ အတြင္း၌ ရွိေနေစသည္။ ထို အရည္ျဖစ္ေနေသာ ဓာတ္ေငြ႕ကို အစာထားသည့္ ေနရာဆီသို႔ လိုအပ္သမွ်သာ ေရာက္ရွိေစရန္ အဆို႔ရွင္ျဖင့္ ဖန္တီးေပးသည္။ အရည္အျဖစ္မွ ဓာတ္ေငြ႕အျဖစ္ သို႔ ပ်ံ့ထြက္ေသာအခါ ႁပြန္ေခြမ်ားသည္ ပတ္ဝန္းက်င္ရွိ ေလမွ အပူမ်ားကို စုတ္ယူျခင္းျဖင့္ လြန္စြာေအးလာေလသည္။ ထိုေနာက္မွ ဓာတ္ေငြ႕ကို စုတ္ယူသည့္ ႁပြန္မွ တစ္ဆင့္ ကြန္ပရက္ဆာအတြင္းသို႔ စုတ္ယူၿပီးလွ်င္ အရည္ျပန္၍ျဖစ္ေစ ကာ ေအး၍ ေနေစသည္။ ၿပီးလွ်င္ ႁပြန္ေခြတြင္ ေနာက္တစ္ဖန္ အသုံးျပဳရန္အတြက္ သိုေလွာင္ထားသည္။ လွ်ပ္စစ္ဓာတ္ကို အသုံးမျပဳေသာ အေအး ဓာတ္ေပးစက္မ်ိဳးတြင္ ပါရွိေသာ သေဘာမွာ အထက္ေဖာ္ျပပါ စက္မ်ိဳးႏွင့္ အတူတူပင္ ျဖစ္ေသာ္ လည္း အေအးဓာတ္ လည္ပတ္ေစျခင္းကို လွ်ပ္စစ္ဓာတ္ျဖင့္ ခုတ္ေမာင္းေသာ အရည္စုတ္စက္ျဖင့္ မျပဳလုပ္ဘဲဓာတ္ေငြ႕ မီးေတာက္ကေလးျဖင့္သာ သယ္ေဆာင္ျခင္းႏွင့္ ပ်ံ့ကားျခင္း တို႔ကို ျဖစ္ေစေလသည္။

အပူပိုင္းႏွင့္ သမပိုင္းဇုန္ရွိ ျပဇာတ္႐ုံ၊ ႐ုပ္ရွင္႐ုံ စသည့္ လူအမ်ား သြားေရာက္ေလ့ရွိၾကေသာ အေဆာက္ အအုံမ်ားတြင္ ေႏြရာသီ၌ အတြင္းဘက္တြင္ ေအးေနေစရန္ ပန္ကာေခၚ ေလရဟတ္ကို အသုံးမျပဳၾကပဲ အေအး ဓာတ္ေပးစက္မ်ားကို အသုံးျပဳေလ့ ရွိၾကသည္။ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ရွိ အခ်ိဳ႕ေသာ ႐ုပ္ရွင္႐ုံ၊ စက္႐ုံ၊ ေနအိမ္မ်ားႏွင့္တကြ မဂၤလာဒုံေလဆိပ္ အေဆာက္အအုံႀကီးတို႔ တြင္လည္း ထိုကဲ့သို႔စက္မ်ိဳး တပ္ဆင္ထားသည္ကို ေတြ႕ရေလ သည္။
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

💠အေငြ႕ပ်ံျခင္း💠

ေရကို ဆူေအာင္ က်ိဳေသာအခါ ေရမ်က္ႏွာျပင္မွ အေငြ႕တစ္ေထာင္း ေထာင္း ထၿပီးေနာက္ မၾကာမီပင္ ေရအားလုံး ခန္းေျခာက္သြားသည္။ ဤသို႔ အရည္ဘဝမွ အေငြ႕ ျဖစ္ၿပီး လြင့္ပ်ံသြားျခင္းကို အေငြ႕ ပ်ံသည္ဟု ဆိုစမွတ္ ျပဳၾကသည္။ သို႔ရာတြင္ ေရတစ္ခြက္ကို ေလသလပ္ ခံထားလွ်င္ တျဖည္းျဖည္း ခန္းေျခာက္သြားျခင္း၊ ဖြပ္ေလွ်ာ္ၿပီး အဝတ္မ်ားကို လွန္းထားစဥ္ တျဖည္းျဖည္း ေျခာက္ေသြ႕သြားျခင္းကို ေထာက္လွ်င္ ေရသည္ဆူပြက္ေသာအခါမွ အေငြ႕ပ်ံသည္ မဟုတ္၊ သာမန္ခ်ိန္မ်ား၌လည္း အေငြ႕ပ်ံလ်က္ရွိသည္မွာ ထင္ရွားေလသည္။ တစ္ဖန္ ေရႏွင့္စာလွ်င္ အရက္၊ အရက္ျပန္၊ ေရနံ၊ ဓာတ္ဆီစေသာ အရည္မ်ားက သာ၍ပင္ အေငြ႕ပ်ံလြယ္ ၾကေပေသးသည္။

အမႈမဲ့ အမွတ္မဲ့ေတြးလွ်င္ အေငြ႕ပ်ံျခင္းသည္ ဘာမွ် အေရး ပါ အရာေရာက္လိမ့္မည္ဟု မထင္ရေပ။ သို႔ရာတြင္ ကြၽန္ုပ္တို႔ ေနထိုင္လ်က္ရွိေသာ ဤကမာၻႀကီးတြင္ အထူးသျဖင့္ ေရေငြ႕ပ်ံ ျခင္းသာ မရွိဟု ဆိုပါက ကြၽန္ုပ္ႏွင့္တကြ တိရစာၦန္ေရာ သစ္ပင္တို႔ပါ အသက္ရွင္ေနနိုင္ၾကရန္ လမ္းရွိမည္ မဟုတ္ေပ။ ကြၽန္ုပ္တို႔ ပတ္ဝန္းက်င္ရွိ ေလထုထဲ၌ လိုအပ္ေသာ ေရေငြ႕ အလုံအေလာက္ရေနျခင္း၊ ေန႕ႏွင့္ညဉ့္ အေျပာင္းအလြဲ၊ ရာသီ ဥတု အေျပာင္းအလြဲတို႔၌ အပူခ်ိန္ အတက္အက် မွ်တလ်က္ ရွိျခင္း၊ မိုးသားတိမ္လိပ္မ်ားတက္ကာ ကြၽန္ုပ္တို႔ မွီခို စားေသာက္ေနရသည့္ အသီးအႏွံပင္မ်ားအတြက္ မိုးႏွင့္ ဆီးႏွင္း တို႔ ႐ြာသြန္းျခင္း အားလုံးတို႔မွာ အမွန္စင္စစ္ သမုဒၵရာ အင္းအိုင္ ေခ်ာင္းေျမာင္းတို႔မွ ေရေငြ႕ပ်ံလ်က္ရွိျခင္းေၾကာင့္ သာလွ်င္ ျဖစ္ေပသည္။

ေရေငြ႕ပ်ံျခင္းသည္ ေလထု၏ ေရေငြ႕မည္ေ႐ြ႕မည္မွ်ကို လက္ခံနိုင္သည္ဟူေသာ အင္အားအေပၚတြင္ အမွီျပဳ၍ ေလထု၏ ေရေငြ႕ကို လက္ခံနိုင္သည့္ အင္အားက အပူခ်ိန္အေပၚတြင္ တစ္ဖန္ အမွီျပဳျပန္ေလသည္။ ပင္လယ္ေရျမႇုပ္သည္ ေရကိုစုတ္ယူထားနိုင္သကဲ့သို႔ ေလ သည္လည္း ေရေငြ႕ကို စုတ္ယူလက္ခံထားနိုင္သည့္ သတၱိ ရွိသည္။ ဤသို႔ စုတ္ယူရာတြင္ ေလမွာ ပူ၍ ေျခာက္ေသြ႕ ေလေလ ေရေငြ႕ကို လ်င္ျမန္စြာႏွင့္ အမ်ား အစား စုတ္ယူ နိုင္ေလေလ ျဖစ္သည္။ စိုထိုင္းေသာေလသည္ ေရေငြ႕ကို ခပ္ျဖည္းျဖည္းသာ စုတ္ယူနိုင္သည္။ သဲကႏၲာရေဒသမ်ားတြင္ အမွန္အားျဖင့္ မိုး႐ြာသည့္အခါမ်ား ရွိ၏။ သို႔ေသာ္ အလြန္ပူၿပီး ေျခာက္ေသြ႕လ်က္ရွိ ေသာေလက စုတ္ယူလိုက္သျဖင့္ ႐ြာခ်လာ ေသာ မိုးေရတို႔မွာ ေျမေပၚသို႔ မေရာက္မီပင္ တစက္မွ်မက်န္ ေအာင္ အေငြ႕ပ်ံၿပီး ခန္းေျခာက္သြားေလသည္။

ေရေငြ႕ကို သစ္ပင္ဝါးပင္တို႔မွလည္း ထုတ္ေပး၍ သစ္ပင္ တစ္ပင္ရွိ အ႐ြက္မ်ားမွ တစ္ေန႕တည္းတြင္ ေရဂါလံေပါင္း မ်ားစြာကိုပင္ ေရေငြ႕အျဖစ္ ထုတ္ေပးနိုင္ေလသည္။ စိုစြတ္ေသာ ေဒသမ်ားတြင္ အပင္မ်ားမွ ေရေငြ႕ အေျမာက္အျမား ထြက္နိုင္ ေစျခင္းငွါ ေရေငြ႕ထြက္ရာ မ်က္ႏွာျပင္ျဖစ္ေသာ အ႐ြက္မ်ားကို ႀကီးေအာင္ သဘာဝက ဖန္တီေပးထားသည္။ သဲကႏၲရကဲ့သို႔ ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေဒသမ်ားတြင္ သစ္႐ြက္မ်ားသည္ ေသးငယ္၍ နည္းပါးစြာ ရွိတတ္သည္။ ရွားေစာင္းပင္မ်ားမွာ ဆိုလွ်င္ အပင္တြင္းရွိ ေရေငြ႕မ်ား မလြတ္ေျမာက္ နိုင္ရေလ ေအာင္ ထူထဲေသာ အကာမ်ားျဖင့္ပင္ ဖုံးလႊမ္းထားေပေသး သည္။

အေငြ႕ပ်ံျခင္း၏ အဓိက အက်ိဳးထူးတစ္ရပ္မွာ အပူခ်ိန္ကို ေလ်ာ့ကာ ေအးေစေသာ သတၱိပင္ ျဖစ္သည္။ အလြန္ေျခာက္ ေသြ႕ေသာ ရာသီတြင္ ကြၽန္ုပ္တို႔၏ အသားအေရသာမက ႏွာေရာအာပါ ေျခာက္ေသြ႕ၿပီးလွ်င္ မိုးရာသီကဲ့သို႔ စိုစြတ္ေသာ ရာသီဥတုမ်ိဳးတြင္မူ ကြၽန္ုပ္တို႔ကိုယ္မွ ထြက္ေသာေခြၽးမွာ လ်င္ျမန္စြာ ေျခာက္လြယ္ျခင္း မရွိသည့္အတြက္ ေစးထိုင္း ထိုင္းႏွင့္ အေနရခက္တတ္ပုံကို သတိထားမိၾကေပလိမ့္မည္။ သို႔ရာတြင္ ပူအိုက္ေသာ ေန႕တစ္ေန႕တြင္ ေခြၽးထြက္ေသာ္လည္း ထိုထြက္ေသာ ေခြၽးမွာ ေျခာက္လြယ္ပါက အခါတိုင္း ထက္ အေနရ သက္သာေအာင္ ေအးသလိုလို ရွိတတ္ေလသည္။ ထိုသို႔ ျဖစ္ျခင္းမွာ ကိုယ္မွထြက္ေသာေခြၽး လြယ္ကူစြာ အေငြ႕ ပ်ံသည့္အတြက္ ျဖစ္ေလသည္။ တစ္ဖန္ ေလတိုက္ေနမည္ ဆိုပါက ေလက ေခြၽးကို ပိုမို လ်င္ျမန္စြာ အေငြ႕ပ်ံေစသည့္ အတြက္ ကြၽန္ုပ္တို႔ ကိုယ္ခႏၶာသည္ သာ၍ပင္ ေအးလာေပ ေသးသည္။

အေငြ႕ပ်ံရာတြင္ ေအးၿပီး က်န္ရစ္ခဲ့ျခင္းမွာ ပ်ံထြက္သြား ေသာအေငြ႕က အပူကို သယ္ေဆာင္သြားေသာေၾကာင့္ ျဖစ္၍ လ်င္ျမန္စြာ အေငြ႕ပ်ံေလေလ ပို၍ ေအးေလေလ ျဖစ္ေလသည္။ ကြၽန္ုပ္တို႔ လက္ကို ဓာတ္ဆီ၊ သို႔မဟုတ္ အရက္ပ်ံႏွင့္ ဆြတ္ လိုက္ေသာအခါ ႐ုတ္တရက္ အေအးဓာတ္ကို ခံစားရျခင္းမွာ ဓာတ္ဆီႏွင့္ အရပ္ပ်ံတို႔ အေငြ႕ပ်ံလြယ္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ေပ သည္။ အလြန္လ်င္ျမန္စြာ အေငြ႕ပ်ံလြယ္ေသာ အရည္ျဖစ္က ေရခဲေလာက္ေအာင္ေအးေသာ အေအးဓာတ္ကိုပင္ ျဖစ္ေပၚေစ နိုင္သည္။ ေရခဲစက္မ်ား၌ ေရကိုခဲေအာင္ ျပဳလုပ္ရာတြင္ အမ္မိုးနီးယားရည္ကို အေငြ႕ပ်ံေစျခင္းျဖင့္ ေရမွ အပူကိုစုတ္ၿပီး ခဲသြားေအာင္ ျပဳလုပ္ယူေလသည္။ ဆရာဝန္မ်ား ခြဲစိတ္ရာတြင္ တစ္ခါတစ္ရံ အီသာဟုေခၚေသာ အရည္တစ္မ်ိဳးကို ထုံေဆး အျဖစ္ အသုံးျပဳတတ္ ေလသည္။ ဤသို႔ျပဳျခင္းမွာ အီသာဆြတ္ လိမ္းေသာေနရာတြင္ အီသာ၏ လ်င္ျမန္စြာ အေငြ႕ပ်ံမႈေၾကာင့္ နာရမွန္း မသိေလာက္ေအာင္ ႐ုတ္တရက္ ထုံသြားနိုင္သည့္ အတြက္ ျဖစ္ေလသည္။
💮💮💮💮💮💮💮💮💮💮💮💮💮💮💮

💠သာမိုဒိုင္းနမစ္💠

Thermodynamics ဆိုသည္မွာ အရာဝတၳဳမ်ား အၾကား အပူေျပာင္းလဲျခင္းကို ေလ့လာသည္ ႐ူပေဗဒ ပညာရပ္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ ၎သည္ အရာဝတၳဳတို႔၏ ႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ဂုဏ္သတၱိတို႔ကို ၫႊန္ျပေသာ အပူခ်ိန္၊ ဖိအား ႏွင့္ ထုထည္အစရွိေသာ ကိန္းရွင္မ်ားကို ဆက္စပ္ေပးၿပီး ထိုသို႔ ဆက္စပ္ေပးေသာ သိပၸံပညာကို သာမိုဒိုင္းနမစ္ဟု ေခၚဆိုေလ့ ရွိသည္။

သမိုင္းေၾကာင္းအားျဖင့္ ျပန္လည္ ၾကည့္ရႈမည္ဆိုလွ်င္ သာမိုဒိုင္းနမစ္ စနစ္သည္ အေစာပိုင္း ေရေႏြးေငြ႕ အင္ဂ်င္တို႔၏ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ထိေရာက္မႈ (Efficiency) ကို ျမႇင့္တင္ရန္ အတြက္ တီထြင္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

💠 အေျခခံ သေဘာတရား💠

သာမိုဒိုင္းနမစ္သည္ စြမ္းအင္၊ စြမ္းအင္ေျပာင္လဲမႈျဖစ္စဥ္၊ ျဒပ္တို႔၏ ျပဳမူခ်က္မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္ဆက္ဆိုင္သည္။ အပူမွအလုပ္သို႔ ကူးေျပာင္းျခင္း၊ စြမ္းအင္ပုံစံ တစ္မ်ိဳးမွ တစ္မ်ိဳးသို႔ ကူေျပာင္းျခင္း တို႔ကို သာမိုးိုင္းနမစ္ ဆိုင္ရာ ဥပေဒမ်ားက ထိန္းခ်ဳပ္ထားသည္။ ဒီဇိုင္းေျပာင္လဲမႈမ်ားႏွင့္ စနစ္ ၏ေဆာင္႐ြက္ခ်က္မ်ားအတြက္ သတင္းအခ်က္အလက္မ်ားကို ၎သာမိုဒိုင္းနမစ္ပညာရပ္ကေပးသည္။ ၎သသည္ မီးေလာင္ကြၽမ္းမႈစနစ္မ်ား၊ အပူႏွင့္ န်ဴကလီးယား စြမ္းအင္စက္႐ုံမ်ား၊ Heat Pump (အပူပန႔္) မ်ား ႏွင့္ Refrigerator (အေအးေပးစက္) ဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ားကိူ ကူညီေျဖရွင္းေပးသည္။ သာမိုဒိုင္းနမစ္သည္ ျဒပ္မ်ား၏ ဂုဏ္သတၱိတို႔ အၾကားဆက္စပ္မႈမ်ားကို ႀကိဳတင္ခြဲျခား သိျမင္နိုင္သည္။
❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️

Air-conditioning Theoretical Background

၁။ Air-conditioning ဆိုသည္မွာ Temperature, Humidity, Purity ႏွင့္ Flow of air take place ေတြကုိ တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ျဖစ္စဥ္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ လူေနမႈအဆင့္အတန္း သက္ေတာင့္သက္သာရွိေစဖို ့အတြက္ Temperature ကို ေလွ်ာ့ခ်လာႏုိင္ျခင္းဟာ အဓိက အေရးအျကီးဆုံးျဖစ္လာပါတယ္။ Liquid refrigerant က အပူကို ေအာင္းပူ ( Latent heat) အျဖစ္ သယ္ေဆာင္သြားတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ Cooling effect ကို ကၽြန္ေတာ္တို ့ ရရွိခံစားေနရတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ အဲသည့္ျဖစ္ဟာ Evaporator ထဲမွာ ျဖစ္ပြားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ Air-conditioning system အလုပ္လုပ္ပုံ Diagram မ်ား ကိုေသခ်ာစြာေလ့လာၾကည့္ႏုိင္ပါတယ္။

၂။ Air-conditioning system ဆုိတာ Second Law of Thermodynamics ကို အေျခခံထားပါတယ္။ Thermodynamics ဆိုတာ အပူရဲ ့အလုပ္နဲ ့ပတ္သတ္ျပီးေတာ့ ေလ့လာရတဲ့ ပညာရပ္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ Second Law of Thermodynamics အရ အပူ (Temperature) ဟာ ျမင့္ရာကေန၊ နိမ့္ရာကို စီးကူးတယ္လုိ ့ဆုိထားပါတယ္။ ဒီေတာ့ ေျပာင္းျပန္အေနနဲ ့ အပူ(Temperature) ဟာ နိမ့္ရာကေန၊ ျမင့္ရာကို စီးကူးဖုိ ့အတြက္ဆုိရင္ ျပင္ပပစၥည္းတစ္ခု (External Agency) ရဲ ့ အကူအညီကို ရယူဖုိ ့လုိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Air-conditioning နဲ ့ Refrigeration system မ်ား  စတင္ျပီးေပၚေပါက္လာရျခင္းျဖစ္တယ္လုိ ့ဆုိႏုိင္ပါတယ္။

၃။ Basic Law of Refrigeration
(က) မည္သည့္ အရည္မဆို Evaporating ျဖစ္ရင္ ပတ္ဝန္းက်င္မွ အပူကိုစုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။
(ခ)   မည္သည့္ အေငြ ့မဆုိ သင့္ေတာ္တဲ့ Compression and Cooling ေပးလုိက္ရင္ ေငြ ့့ရည္ဖြဲ ့ႏုိင္တယ္။
(ဂ)   Evaporates or boils လုပ္လုိက္တဲ့အတြက္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ အရည္မွာရွိတဲ့ Temperature and         Pressure ဟာတုိက္ရိုက္အခ်ိဳးက်ပါတယ္။

၄။ Air-conditioning Method (၂) မ်ိဳးရွိပါတယ္။ ၎တို ့မွာ
(က) Direct A/C method
(ခ)  Indirect A/C method မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။

(က) Direct A/C method
Direct A/C method မွာ primary refrigerant တစ္ခုပဲ အသုံးျပဳပါတယ္။ ၎ System မွာ လုိခ်င္တဲ့ ေနရာေတြကို အေအးေပးဖုိ ့အတြက္ Evaporator coil ကို တုိက္ရုိက္ျဖတ္ျပီး Refrigerant ကို လွည့္ပတ္စီးဆင္းေစပါတယ္။
(ခ)  Indirect A/C method
Indirect A/C method မွာ primary refrigerant နဲ ့ secondary refrigerant ဆုိျပီးေတာ့ (၂)မ်ိဳး သုံးထားပါတယ္။  Secondary refrigerant ကို primary refrigerant မွ evaporator အထဲမွာ အေအးေပးပါတယ္။ ေအးေစဖုိ ့အတြက္ secondary refrigerant ဟာ Air treatment unit (ATU) coil ကိုျဖတ္ျပီး လွည့္ပတ္စီးဆင္းပါတယ္။

၅။ REFRIGERANT
Refrigeration system မွာ အသုံးျပဳတဲ့ ပစၥည္းကို refrigerants လုိ ့ေခၚပါတယ္။ ၎ဟာ အပူကို တစ္ေနရာမွ စုပ္ယူျပီး၊ အျခားတစ္ေနရာကို ျပန္ထုတ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ အဲသည့္အျပင္ အပူစုပ္ယူေနခ်ိန္မွာ Liquid State ကေန Vapour State ကို ေျပာင္းႏုိင္ျပီး အပူျပန္ထုတ္ခ်ိန္မွာ Vapour State ကေန Liquid State ကို ျပန္ေျပာင္းႏုိင္ပါတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ ၎ကို Boiling point နဲ ့ Freezing point နိမ့္တဲ့ပစၥည္းမ်ားကိုပဲ ေရြးခ်ယ္အသုံးျပဳျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ Refrigerant ကို (၂) မ်ိဳးခြဲျခားႏုိင္ပါတယ္။
(က) Primary Refrigerants
(ခ)  Secondary Refrigerants တုိ ့ ျဖစ္ပါတယ္။

(က) Primary Refrigerants
Primary Refrigerants ဟာ System ထဲမွာရွိတဲ့ evaporates, condensates လုပ္မယ့္ေနရာေတြကို တုိက္ရိုက္ လွည့္ပတ္ပါတယ္။ ၎အျပင္ Latent heat ကို စုပ္ယူပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ primary refrigerant အေနနဲ ့Freon, Ammonia, Carbondioxide, R11 Tri-chloro Fluro Methane (CCL3F),R12 Di-chloro Di-Fluro Methane, R22 Mono-chloro Di-Fluro Methane (CHCLF2) အစရွိသျဖင့္ အသုံးျပဳၾကပါတယ္။
Specification of R-12 gas
(a) Boiling Point -30˚C
(b) Freezing Point -158˚C
(c) ၎ဟာ အႏၱရာယ္မရွိဘူး၊ မီးမေတာက္ဘူး၊ မေပါက္ကြဲဘူး၊ Highly Stable ျဖစ္တယ္။
(d) Condense at moderate pressure : 7.92 kg/cm2
(e) Critical temperature: -112˚C
(f)  Critical pressure : -40.6 kg/cm2
(g) ၎ကိုအိမ္သုံး applications အျဖစ္အသုံးျပဳပါတယ္။
(ခ) Secondary Refrigerants
၎ကို primary refrigerants မွ ဦးစြာ အေအးေပးပါတယ္။ ၎တုိ ့ဟာ အေအးေပးဖုိ ့အတြက္အေအးေပးလုိတဲ့ ေနရာေတြကို လုိက္ျပီးလွည့္ပတ္စီးဆင္းတယ္။ ၎ဟာ Sensible heat ကိုစုပ္ယူတယ္။ အမ်ားအားျဖင့္ Water, Ice, Brine, Chill water စသျဖင့္ အသုံးျပဳၾကတယ္။
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

၁။ BASIC PRINCIPLES OF REFRIGERATION

အေငြ ့ကိုဖိႏွိပ္ျပီးေတာ့ အေအးခံတာကိုသေဘၤာေတြမွာ အသုံးျပဳပါတယ္။ ဖိႏွိပ္ျပီး အေအးခံဖုိ ့အတြက္ အေျခခံက်တဲ့ Component ၄ခုမွာ evaporator, compressor, condenser, ႏွင့္ expansion valve ေတြပဲျဖစ္တယ္။ အဲဒီ ၄ခုကို tube ထဲမွာ sequence ဆက္လုိက္ရင္ compresson refrigeration system လုိ ့ေခၚတဲ့ enclosed system cycle တစ္ခုျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။
Refrigeration အတြက္ အလုပ္လုပ္ေပးတဲ့ ပစၥည္းတခ်ဳိ  ့ကို (refrigerants) refrigeration system ထဲကို ထည့္လုိက္ပါတယ္။ အဲဒီပစၥည္းဟာ normal atmospheric pressure ေအာက္မွာ Low Boiling point ရွိတဲ့အခ်ိန္မွာ ပံုမွန္အားျဖင့္ေတာ့ အရာဝထၳဳတစ္ခုျဖစ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ latent heat မ်ားလာတဲ့အခ်ိန္မွာ အေငြ ့ပ်ံသြားပါတယ္။ R12 refrigerant ကို အမ်ားဆုံးအသုံးျပဳပါတယ္။ R12 ရဲ ့ boiling temperature က standard atmospheric pressure ေအာက္မွာ  -29.8˚C ျဖစ္ပါတယ္။ ပစၥည္းရဲ ့ performance အရ saturation pressure နဲ ့ saturation temperature မွာ တစ္ခုနဲ ့တစ္ခု ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ refrigerant ရဲ ့ pressure ေျပာင္းလဲလာတာနဲ ့အမွ် ၎ရဲ ့ boiling temperature ပါေျပာင္းလဲလာပါလိမ့္မယ္။
Compressor inlet ကေနျပီးေတာ့ system အထဲကို refrigerant ေတြ ဆြဲယူလုိက္တယ္။ ျပီးရင္ ၎ရဲ ့ pressure တိုးေအာင္ piston အားနဲ ့ compressed လုပ္လုိက္ပါတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ High pressure – High temperature gas ေတြျဖစ္လာပါတယ္။ အဲဒီ HP-HT refrigerant gas ေတြကို condenser ထဲကို ေမာင္းထဲလုိက္ပါတယ္။ Condenser ထဲမွာ Seawater နဲ ့ေတာက္ေလွ်ာက္ အေအးေပးေနတဲ့အတြက္ HP-HT refrigerant gas ေတြရဲ ့ အပူကို heat exchanger အျဖစ္ သယ္ေဆာင္သြားပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ Low temperature – High pressure liquid ျဖစ္လာပါေတာ့တယ္။ အဲ့ဒီ LT-HP အရည္ေတြဟာ expension valve ကိုျဖတ္လုိ ့evaporator အထဲကုိ စီးဝင္သြားတယ္။ Expension valve ကို ျဖတ္ေနခ်ိန္မွာ evaporator က သင့္ေတာ္တဲ့ Pressure ရေအာင္ ေလွ်ာ့က်သြားပါတယ္။ အဲသည္လုိ pressure က်တဲ့အတြက္ low temperature က ပုိေလ်ာ့က်ျပီးေအးသြားပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ blower မွာ evaporator ထဲကို ျဖတ္ဝင္လာတဲ့ အေအးဓာတ္ကိုယူဖုိ ့လုိအပ္တဲ့ေနရာေတြကို မႈတ္ထုတ္ျပီးပုိ ့ ေပးပါတယ္။ Evaporator ထဲမွာ Liquid State မွ Vapour State သုိ ့ vaporization ျဖစ္သြားပါေတာ့တယ္။ အဲသည္ Vapour ေတြကို compressor က စုပ္ယူ၊ဖိက်စ္ျပီး condenser မွ condenses, temperature ေလွ်ာ့ခ်ျပီး evaporator မွ vapour ျပန္ေျပာင္းျခင္းနဲ ့ ေနာက္ထပ္ cycle တစ္ခုကိုရရွိပါတယ္။

၂။ Components of system
(a) Compressor
(b) Condenser
(c) Evaporator
(d) Expansion valve
(e) Oil Separator (or) Strainer
(f) Filter
(g) Solenoid valve

Compressor
Compressor ရဲ ့အလုပ္လုပ္ပုံမွာ Evaporator ထဲက low pressure refrigerant vapour ကို ဆြဲယူဖုိ ့နဲ ့၊ ဆြဲယူထားတဲ့ vapour ေတြကို condensed အျဖစ္ေျပာင္းလဲေစဖုိ ့ ဖိႏွိပ္ေပးတယ္။ air-conditioning plant မွာ အသုံးျပဳေနတဲ့ compressor မ်ားက motor dirve အမ်ဳိးအစားေတြမ်ားပါတယ္။ Electric motor ကေန Compressor ရဲ ့ Crankshaft ကို power ေပးတယ္၊ Crankshaft လည္္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ connecting rod ရဲ ့ အကူအညီနဲ ့ piston ေတြက အေပၚေအာက္ ေရႊ ့လွ်ားသြားပါတယ္။ piston  အေပၚေအာက္ ေရႊ ့လွ်ားတာေၾကာင့္ ေလကို ဆြဲသြင္းတယ္၊ ဖိက်စ္တယ္၊ condenser အထဲကို discharging ေပးပုိ ့ေပးတဲ့အလုပ္ေတြကို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။

Condenser
Condenser ရဲ ့ အလုပ္လုပ္ပုံမွာ သူ ့ဆီဝင္ေရာက္လာတဲ့ refrigerants vapour ကို temperature ေလွ်ာ့ခ်မယ္။ အေအးခံျပီး liquid အေျခအေနကို ေျပာင္းေပးဖုိ ့ျဖစ္တယ္။ Refrigerant vapour ရဲ ့ ေအာင္းပူ latent heat ကို seawater ဆီကို ေရာက္ရွိသြားေစတာပဲျဖစ္တယ္။ condenser ေတြဟာ Shell tube အမိ်ဳးအစားျဖစ္ျပီးေတာ့ cylinder shell တစ္ခု၊ rolled-up steel plate တစ္ခု pipe plate နဲ ့ welded လုပ္ထားတဲ့ cooling tubes တစ္စံုရွိပါတယ္။

Evaporator
Evaporator ရဲ ့ အလုပ္လုပ္ပုံမွာ low pressure liquid refrigerant ဟာ ပတ္ဝန္းက်င္က အပူကိုစုပ္ယူျပီး evaporator ျဖစ္ေစဖုိ ့ heat transfer surface တစ္ခုျပဳလုပ္ေပးဖုိ ့ျဖစ္ပါတယ္။ Evaporator ထဲမွာ liquid ကေန vapour အေျခအေနကို ျပန္လည္ေျပာင္းလဲသြားတာပဲျဖစ္တယ္။

Expansion Valve
Expansion valve ရဲ ့အလုပ္လုပ္ပုံမွာ condenser ထဲက ထြက္လာတဲ့ Liquid pressure ကို evaporator ထဲမွာ evaporate အေငြ ့ပ်ံႏုိင္ေအာင္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ဖုိ ့ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ၎ valve ဟာ  refrigerant အရည္ရဲ ့Flow စီးဆင္းမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတယ္။ ပုံမွန္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေစတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ capillary tube နဲ ့ sensing လုပ္ေလ့ရွိတယ္။

Strainer
Strainer ရဲ ့ အလုပ္လုပ္ပုံမွာ Compressor ရွိ piston, crankshaft စတဲ့ friction ျဖစ္ေစမယ့္ေနရာတုိင္းမွာ ဆီျဖည့္ေပးရတယ္။ တစ္ခါတစ္ရံမွာ အဲဒီ ဆီေတြက Refrigerant နဲ ့ေရာေႏွာျပီးပါလာတက္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခါမွာ strainer က စစ္ထုတ္ျပီးေတာ့ compressor အထဲကိုျပန္ထည့္ေပးပါတယ္။

Filter
Filter ရဲ ့ အလုပ္လုပ္ပုံမွာ Compressor က ထြက္လာတဲ့ Refrigerant vapout ထဲမွာ ေရခုိးေရေငြ ့ ေတြပါလာခဲ့ရင္ စစ္ထုတ္ေပးတဲ့ အလုပ္ကိုလုပ္ေပးပါတယ္။

Solenoid valve
Solenoid Valve ရဲ ့ အလုပ္လုပ္ပုံမွာ Relay coil နဲ ့အဖြင့္၊အပိတ္လုပ္ေပးပါတယ္။ Cycle လမ္းေၾကာင္းမွာ တပ္ဆင္ထားပါတယ္။ Control signal လာခဲ့ရင္ Relay coil မွာ သံလုိက္ဓာတ္ျဖစ္ေပၚေစျပီးေတာ့ Valve ကိုဖြင့္ေပးတဲ့ အလုပ္ကိုလုပ္ပါတယ္။

Cred
​ေမတၱာျဖင္​့
T.Y.M.M

No comments:

lasted post in this site, touch on header

ကားတာယာအေရာင္းဆိုင္ မိတ္ဆက္ျခင္း

Html