ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္း ( ဆိုင္မ်ားအတိုင္း အစိမ္းေဖာက္ ေခၚ အိုးၾကီးခ်က္ )
ဆန္ ေပၚဆန္ေမႊး ၄ လုံး
ၾကက္သား ၆၀ က်ပ္သား တေကာင္
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ၁၀ က်ပ္သား
ဆီ ၅ က်ပ္သား ဆီက်က္ခ်က္ထားပါ ေထာပတ္ ၅ က်ပ္သား
ဒိန္ခ်ဥ္ ၁ ခြက္ အၾကမ္းပန္ကန္္လုံး
ဒန္ေပါက္အေရာင္အဝါ အနည္းငယ္
နို႕စိမ္း ဘူးတဝက္ခန္႔
မဆလာ ၁ ဇြန္း ဟင္းစားဇြန္း
သီဟိုေစ့ စပ်စ္ေျခာက္ ပဲစိမ္း အနည္းငယ္စီ
ပူစီနံ ၂ စီး အေသး ပါးပါးလွီးထား
(ဖာလာ ေလညင္း သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ အနည္းငယ္စီ) ၅ပြင့္ခန္႕ ဂ်င္းလက္တဆစ္ခန့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ တလုံး ေရာေထာင္းရန္
ငရုပ္စိမ္းမႈန္႕ ၁ဇြန္း teaဇြန္း
ဆား ၃ဇြန္းခန့္teaဇြန္း ဟင္းခ်က္စားသည္ထက္ပိုထည့္
အခ်ိဳမႈန္႕ ၂ ဇြန္းခန္႔ tea ဇြန္း
ၾကက္သားတေကာင္ကို ၈ ပိုင္းတုံးေရေဆးထား
ၾကက္သား ၆၀ က်ပ္သား တေကာင္
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ၁၀ က်ပ္သား
ဆီ ၅ က်ပ္သား ဆီက်က္ခ်က္ထားပါ ေထာပတ္ ၅ က်ပ္သား
ဒိန္ခ်ဥ္ ၁ ခြက္ အၾကမ္းပန္ကန္္လုံး
ဒန္ေပါက္အေရာင္အဝါ အနည္းငယ္
နို႕စိမ္း ဘူးတဝက္ခန္႔
မဆလာ ၁ ဇြန္း ဟင္းစားဇြန္း
သီဟိုေစ့ စပ်စ္ေျခာက္ ပဲစိမ္း အနည္းငယ္စီ
ပူစီနံ ၂ စီး အေသး ပါးပါးလွီးထား
(ဖာလာ ေလညင္း သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ အနည္းငယ္စီ) ၅ပြင့္ခန္႕ ဂ်င္းလက္တဆစ္ခန့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ တလုံး ေရာေထာင္းရန္
ငရုပ္စိမ္းမႈန္႕ ၁ဇြန္း teaဇြန္း
ဆား ၃ဇြန္းခန့္teaဇြန္း ဟင္းခ်က္စားသည္ထက္ပိုထည့္
အခ်ိဳမႈန္႕ ၂ ဇြန္းခန္႔ tea ဇြန္း
ၾကက္သားတေကာင္ကို ၈ ပိုင္းတုံးေရေဆးထား
ၾကက္သားနွပ္ၾကမယ္ - အသား ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ဒိ္န္ခ်ဥ္ ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ မဆလာ ပူစီနံ ဖာလာေလညွင္းသစ္ဂ်ပိုး
ဆား အခ်ိဳမႈန္႕ ငရုပ္စိမ္း တို႕အားေရာေမႊလိုက္ပါ ပီးလ်ွင္ၾကက္သားတုံးမ်ားကိုဖယ္ထုတ္လိုက္ပါ အရသာနွံ႕ေစရန္အနွစ္မ်ားကိုသပ္သပ္တၾကိမ္နယ္ေပးပါ
ထမင္းေပါင္းအိုးနွင့္ခ်က္ပါမယ္ အေသးဆုံးဆန္ေလးလုံးဆန္႕အိုးျဖစ္ရပါမယ္
ေပါင္းအိုးအတြင္း အသားတုံးမ်ားကိုျဖန္႔ စီလိုက္ပါအနွစ္မပါေစပါနွင့္ အနွစ္မ်ားကို အသားတုံး အေပၚမွျဖန္႕တင္လိုက္ပါ ၾကက္သားနွပ္ပီးပါပီး။ သီဟိုေစ့ စပ်စ္ေျခာက္ ပဲစိမ္း တို႔ကို ၾကက္သားနွပ္အေပၚမွ ျဖန္႕တင္လိုက္ပါ ဆီက်က္ကိုေဘးမွ ျဖန္႕ေလာင္းပါ တနာရီခန္႔ထာေပးပါ။ အေရာင္ကိုေရျဖင့္ ပန္ကန္လုံးတလုံးစာခန္႕ေဖ်ာ္ထားပါ။
ဆား အခ်ိဳမႈန္႕ ငရုပ္စိမ္း တို႕အားေရာေမႊလိုက္ပါ ပီးလ်ွင္ၾကက္သားတုံးမ်ားကိုဖယ္ထုတ္လိုက္ပါ အရသာနွံ႕ေစရန္အနွစ္မ်ားကိုသပ္သပ္တၾကိမ္နယ္ေပးပါ
ထမင္းေပါင္းအိုးနွင့္ခ်က္ပါမယ္ အေသးဆုံးဆန္ေလးလုံးဆန္႕အိုးျဖစ္ရပါမယ္
ေပါင္းအိုးအတြင္း အသားတုံးမ်ားကိုျဖန္႔ စီလိုက္ပါအနွစ္မပါေစပါနွင့္ အနွစ္မ်ားကို အသားတုံး အေပၚမွျဖန္႕တင္လိုက္ပါ ၾကက္သားနွပ္ပီးပါပီး။ သီဟိုေစ့ စပ်စ္ေျခာက္ ပဲစိမ္း တို႔ကို ၾကက္သားနွပ္အေပၚမွ ျဖန္႕တင္လိုက္ပါ ဆီက်က္ကိုေဘးမွ ျဖန္႕ေလာင္းပါ တနာရီခန္႔ထာေပးပါ။ အေရာင္ကိုေရျဖင့္ ပန္ကန္လုံးတလုံးစာခန္႕ေဖ်ာ္ထားပါ။
ဆန္ကိုျပဳတ္ရန္ အိုးလြတ္တလုံးနွင့္ ေရေႏြးမျပည့္တျပည့္တယ္ပါ။ဆန္ကိုေရေဆးပီး စစ္လိုက္ပါ
ေရေႏြးဆူလ်ွင္ ဆန္ထည့္ျပဳတ္ပါ ဆားအနည္းငယ္ေရေႏြးအိုးတြင္ထည့္ပီး ေျဖးညွင္စြာေမႊပါ။မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာရင္ပြက္လာပါမည္
ဆန္မက်က္ခင္ (ထမင္းေရငွဲ႔ခ်က္ေသာအခါ က်က္ကာနီး မာဆတ္ေသာ) ထမင္းမျဖစ္မွီ စပ္ၾကားအခ်ိန္တြင္
ဇကာတခုအတြင္းသို႕သြန္ထည့္လိုက္ပီးေရေႏြးမ်ားကုန္ေအာင္စစ္လိုက္ပါ။ထို႔ေနာက္ ေပါင္းအိုးအတြင္းရွိ
အသားနွပ္အေပၚမွ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ ထမင္း အေပၚမွ နို႔စိမ္းေထာပတ္တို႕ကို ျဖန္႕ထည့္ပီး အေရာင္ေရကို အေပၚဆုံးမွျဖန္႕ပီးထည္းလိုက္ပါ။
အဖုံး ပိတ္လိုက္ပီး ေပါင္းအိုးခလုပ္ကိုနိွပ္ပီး ထမင္းခ်က္သည့္အတိုင္းခ်က္ပါ။ ထမင္းက်က္လ်ွင္ အေပၚမွထမင္းမ်ားကို ခပ္ယူပီး ထမင္းသပ္သပ္ အနွစ္မ်ားသီးသန္႔ ျဖစ္ေစရန္ ျပဳလုပ္ပါ။ မိမိတို႕စိတ္တိုင္းၾက အနွစ္မ်ားကို ထမင္းျဖင့္ ေရာသမပီး စားသုံးနိုင္ပါသည္။
ေရေႏြးဆူလ်ွင္ ဆန္ထည့္ျပဳတ္ပါ ဆားအနည္းငယ္ေရေႏြးအိုးတြင္ထည့္ပီး ေျဖးညွင္စြာေမႊပါ။မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာရင္ပြက္လာပါမည္
ဆန္မက်က္ခင္ (ထမင္းေရငွဲ႔ခ်က္ေသာအခါ က်က္ကာနီး မာဆတ္ေသာ) ထမင္းမျဖစ္မွီ စပ္ၾကားအခ်ိန္တြင္
ဇကာတခုအတြင္းသို႕သြန္ထည့္လိုက္ပီးေရေႏြးမ်ားကုန္ေအာင္စစ္လိုက္ပါ။ထို႔ေနာက္ ေပါင္းအိုးအတြင္းရွိ
အသားနွပ္အေပၚမွ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ ထမင္း အေပၚမွ နို႔စိမ္းေထာပတ္တို႕ကို ျဖန္႕ထည့္ပီး အေရာင္ေရကို အေပၚဆုံးမွျဖန္႕ပီးထည္းလိုက္ပါ။
အဖုံး ပိတ္လိုက္ပီး ေပါင္းအိုးခလုပ္ကိုနိွပ္ပီး ထမင္းခ်က္သည့္အတိုင္းခ်က္ပါ။ ထမင္းက်က္လ်ွင္ အေပၚမွထမင္းမ်ားကို ခပ္ယူပီး ထမင္းသပ္သပ္ အနွစ္မ်ားသီးသန္႔ ျဖစ္ေစရန္ ျပဳလုပ္ပါ။ မိမိတို႕စိတ္တိုင္းၾက အနွစ္မ်ားကို ထမင္းျဖင့္ ေရာသမပီး စားသုံးနိုင္ပါသည္။
#(အိုးၾကီးကဲ႕သို႕ ဂ်ဳံ႕ျဖင့္ ေလလုံ ပိတ္ပီး မီးေသြး ခဲျဖင့္ အေပၚမီးေအာက္မီး ျပန္နွပ္ျခင္းသည္ အနည္းငယ္ခက္ခဲသျဖင့္ ေပါင္းအိုးျဖင့္ ခ်က္စားနိုင္ရန္တင္ျပလိုက္ပါသည္။)
Credit: ဦးနန္း
ဗဟုသုတေက်းရြာ
ဗဟုသုတေက်းရြာ
No comments:
Post a Comment