*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
*** ေဂါက္ ေရာဂါ ဘာ့ေၾကာင့္ျဖစ္ ***
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
.
ေဂါက္ေရာဂါဆိုတာ ေမြးရာပါေရာဂါမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ၊ အေနအစားမမွန္ကန္ျခင္း/စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း/သံုးစြဲေနေသာပဋိဇီ၀ေဆးအခ်ိဳ ့ ၏ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား…စသည့္ တို ့ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဓာတုျပဳမႈတို ့ မူမမွန္ေတာ့ဘဲ၊ ယူရစ္အက္ဆစ္မ်ား ျမင့္တက္လာ ပါေတာ့တယ္။ ထိုယူရစ္က္စ္မ်ား အထူးသျဖင့္ လက္ေခ်ာင္းမ်ား/ေျခမအဆစ္/ဒူးေခါင္း/တံေတာင္ဆစ္မ်ားတြင္ အနည္ က်ေက်ာက္ တည္ကာ မခံမရပ္ႏိုင္ေအာင္ နာက်င္ေရာင္ကိုင္းျပီး ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္လာရပါတယ္။ အမ်ိဳးသား အသက္ ၄၀ေက်ာ္ တြင္ ေဂါက္ေရာဂါအျဖစ္မ်ားေလ့ရွိျပီး၊ ေသြးဆံုးကိုင္ျပီးအမ်ိဳးသမီးမ်ား လည္းျဖ စ္တတ္ပါတယ္။ဖိဖိစီးစီးမကုသႏိုင္ပါက ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္းပါ ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။
.
ေရာဂါလကၡဏာမ်ား…။
~~~~~~~~~~~~~~~~
.
(၁) ညဥ္ ့နက္သန္းေခါင္ (သို ့မဟုတ္) မိုးေသာက္ယံအခ်ိန္တို ့တြင္ ႏွစ္္ျခိဳက္စြာအိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ အရိုး အဆစ္မ်ား တဆစ္ဆစ္နာက်င္ကိုက္ခဲျပီး ရုတ္တရက္ အိပ္ယာမွလန္ ့ႏိုးလာျခင္း။
.
(၂) ေျ ခေခ်ာင္း-လက္ေခ်ာင္း၊ ခါး၊ ေျခဖေနာင့္၊ ေျခခ်င္း၀တ္ ႏွင့္ ဒူးေခါင္းမ်ား တဆစ္ဆစ္နာက်င္ကိုက္ ခဲေရာင္ ကိုင္းျပီး အဖ်ားတက္လာျခင္း။
.
(၃) အဆစ္အျမစ္မ်ား သူ ့အလိုလို နီရဲ၍ ခံရခက္ေအာင္ ယားယံထူပူလာလိုက္၊ ခဏၾကာေပ်ာက္သြားလိုက္၊ ေနာက္ထပ္ျပန္ျဖစ္လိုက္-ေပ်ာက္သြားလိုက္ စသည္ျဖင့္ ၁နာရီၾကားတခါ ခံစားေနရျခင္း။
.
(၄) အရိုးအဆစ္မ်ားကို အိပ္ယာခင္း-ဖ်ာ တို ့နဲ ့ေ တာင္ ပြတ္တိုက္အထိမခံႏိုင္ဘဲ အလြန္အမင္း နာက်င္ျခင္း…တို ့ျဖစ္ပါတယ္။
.
ေရွာင္ရန္…။
~~~~~~~~
.
(၁) ပူရင္းဓာတ္ပါရွိေသာ အစားအစာမ်ားက ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္သြားေသာအခါ၊ ယူရစ္အက္ ဆစ္ပ မာဏ ၅၀% ထိ ထုတ္လႊတ္ေလ့ရွိျပီး၊ ေဂါက္ေရာဂါအေျခအေနကို ပိုမိုဆိုးရြားလာေစ ပါတယ္။ ပူးရင္းဓာတ္ပမာဏ အေျမာက္အမ်ားပါရွိေသာ အနီ ေရာင္အသားမ်ား၊ ၾကက္-၀က္-ဆိတ္-အမဲကလီစာမ်ား(အသည္း/ေက်ာက္ကပ္/ႏွလံုးမ်ား)၊ အေၾကးခြံပါေသာငါးမ်ား၊ ကဖိန္း ဓာတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီ/လၻက္ရည္မ်ား၊ သၾကားမ်ား၊ ဆီအေဟာင္းကို ထပ္ခါတလဲလဲ သံုး၍ေၾကာ္ ထားေသာ အစားအစာမ်ား၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးအေစ့မ်ား၊ ပဲပင္ေပါက္/အာလူး/ပဲျမစ္/ပိန္းဥ စသည့္ အျမစ္တြယ္အပင္ေပါက္ေသာ သစ္ဥသစ္ဖုမ်ား၊ ကေဇာ္ ေဖာက္ ထားေသာ အစားအစာမ်ား၊ အရက္/ဘီယာမ်ား၊ ဖရူးတို ့ဓာတ္ျဖင့္ ျပဳျပင္ထားေသာအခ်ိဳရည္မ်ား စသည္တို ့ကိုေရွာင္ပါ။
.
(၂) အက္စပရင္ ေဆး၀ါးမ်ားက ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏကို တိုးပြားလာကာ၊အထူးသျဖင့္ ေျခေခ်ာင္း/ လက္ေခ်ာင္းအဆစ္မ်ား တြင္ အနည္က်ေက်ာက္တည္ေစပါတယ္။
.
(၃)ဆီးရႊင္ေဆးအခ်ိဳ ့က ေဂါ က္ေရာ ဂါ ႏွင့္ပတ္သက္၍ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး ျဖစ္ေစလို ့ ဆရာ၀န္ႏွင့္တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးျပီး လို အပ္မွသာ ဆီးရႊင္ေဆးမွီ၀ဲပါ။
.
(၄) ေသြးဆံုးခါနီး ႏွင့္ ေသြးဆံုးျပီးအမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ အက္စ ထရို ဂ်င္ဟိုမုန္း ေျပာင္းလဲမႈတို ့ေၾကာင့္ ေဂါက္ေရာဂါ ျဖစ္ႏို္င္ေခ်အလားအလာရွိေစပါတယ္။ ၾကိဳတင္ ကာကြယ္သည့္အေနျဖင့္ အမွတ္စဥ္(၁)တြင္ အၾကံျပဳထားေသာ အစားအစာမ်ားကိုေရွာင္ပါ။ ခ်ယ္ရီးသီးႏွင့္ ဗီတာမင္စီပါေသာ လတ္ဆတ္သည့္ ေအာ္ဂဲနစ္ သီးမ်ားစားေပးပါ။
.
(၅) ခုန္ေပါ က္ေျပးလႊားျခင္း/အရိုးအဆစ္မ်ားကို အားစိုက္လုပ္ရသည့္အလုပ္မ်ား/ခါးလွည့္ခ်ိဳးျခင္း/ေသး က်ပ္ ေသာဖိနပ္မ်ားစီးျခင္း စသည္ျဖင့္ အရိုးအဆစ္နာက်င္ေစမည့္ အျပဳအမူမ်ားကိုေရွာင္ပါ။
.
(၆) ကုိယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ (လံုး၀)မရွိျခင္း က ေဂါက္ေရာဂါကိုပိုမိုဆိုးရြားေစလို ့ သင့္တင့္မ်ွွတျပီး မိမိလုပ္ႏိုင္သေလာက္ ေပါ့ေပါ့ပါးပါးလႈပ္ရွားမႈုျပဳေပးပါ။
.
(၇) ေဂါက္ေရာဂါ ေ၀ဒနာသည္ ၂၀% ကို ေလ့လာၾကည့္ေသာအခါ၊ မ်ိဳးရိုးလိုက္ေစတတ္၍ သတိႏွင့္ဆင္ျခင္ေနထိုင္ပါ။
.
အိမ္တြင္းကုထံုး…။
~~~~~~~~~~~~
.
ေဂါက္ေရာဂါအျမစ္ျပတ္ေပ်ာက္ဖို ့ရာ မလြယ္ကူးလွပါဘူး။ ဒါ့ျပင္ ေဂါက္ေရာဂါေပ်ာက္ ပဋိဇီ ၀ေဆးအခ်ိဳ ့က လည္း ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္ႏိုင္လို ့ နာက်င္မႈေလ်ာ့ပါးသက္သာေစ ရန္အ တြက္ သဘာ၀အိမ္တြင္းကုထံုးမ်ားျဖင့္ ထိန္းထား ႏိုင္ပါတယ္။~
.
(၁) ေရာဂါတက္ေနတဲ့အခ်ိန္ အရိုး အဆစ္အားျပဳရတဲ့အလုပ္ေတြမလုပ္ဘဲ အိမ္မွာအနားယူပါ။ ကို္က္ခဲနာက်င္သည့္ ေျခေထာက္ (သို ့မဟုတ္) လက္တို ့ကို ႏူးညံ့သည့္ ေခါင္းအံုးေပၚတင္၍ ျငိမ္ျငိမ္ေလးေနျခင္းက နာက်င္မႈေ၀ ဒနာ မ်ား သက္သာ ေစပါတယ္။.
.
(၂) ေရခဲအိတ္ျဖင့္ မိနစ္ ၂၀-ခန္ ့ကပ္ေပးျခင္းက နာက်င္ကို္က္ ခဲမႈ မ်ား သိသိသာသာေလ်ာ့ေစပါတယ္။ .
.
(၃)လိပ္ ေခါင္းေသြးက်ေရာဂါ လိမ္းေဆးကရင္မ္က လည္း ေဂါက္ေရာဂါ ေရာင္ကိုင္းနာက်င္မႈကိုသက္သာေစလို ့လိမ္းေပးႏို္င္ပါတယ္။ .
.
.(၄) သန္မာေ သာၾကြက္သားမ်ားက အရိုးေပၚ ပိမက်ေစလို ့ ၀န္ထုပ္၀န္ပိုးမျဖစ္ေစေတာ့ဘဲ နာက်င္မႈေလ်ာ့ ပါးေစပါတယ္။ ထို ့ေၾကာင့္ ၾကြက္သားသန္မာေသာ ေလ့က်င့္ခဏ္းမ်ားလုပ္ေပးပါ။
.
(၅) ဆားခါး ကို ေရေႏြးနဲ ့ေဖ်ာ္ျပီး၊ ေရေအးလာသည္အထိ ေရာင္ကိုင္းေန ေသာ ေျခလက္မ်ားကို စိမ္ေပးျ ခင္းျဖင့္ နာက်င္မႈမ်ားခ်က္ခ်င္းလက္ငင္း သက္သာလာေစပါမယ္။
.
(၆) ခြက္ၾကီးၾကီးတစ္ခု ထဲ ေက်ာက္မီးေသြး မႈန္ ့မ်ားထဲ့၍ ေရေလာင္းပါ။ ထိုေက်ာက္မီးေသြးမႈန္ ့ေဖ်ာ္ရည္ခြက္ထဲ သို ့ ေျခ ဆစ္လက္ဆစ္နာမ်ား ႏွစ္စိမ္ျခင္း ျဖင့္နာက်င္မႈသက္သာေစပါတယ္။ ေျခဆစ္လက္ဆစ္မဟုတ္ဘဲဲ အျခားအရိုးအဆစ္ေရာင္သူမ်ားကေတာ့ ေက်ာက္မီးေသြးမႈန္ ့ကိုု ေရျဖင့္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္၍ ရလာေသာ အႏွစ္ျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏို္င္ပါတယ္။
.
(၇) ဂ်င္းေထာင္း ၍အံုေပးျခင္းက ေခြ်းပုပ္မ်ားထြက္ လာ ကာ ေ၀ဒနာဖိစီးျခင္းကိုေပါ့ပါးသြားေစပါတယ္။
.
(၈) ဂ်ံဳမႈန္ ့ကို မုန္ ့ညင္းဆီျဖင့္ေရာ လူးေပးျ ခင္းျဖင့္ ထူးျခားတဲ့အာနိသင္ရရွိေစမွာပါ။
.
(၉) မုန္ ့့ဖုတ္ေဆာ္ဒါမႈန္ ့ကို ေရေဖ်ာ္၍ ေန ့စဥ္ရက္ ဆက္ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေရာင္တင္း နာက်င္မႈမ်ားသက္သာေစပါတယ္။
.
ဓာတ္စာမ်ား…။
~~~~~~~~~~
.
(၁) ေရေသာက္ျခင္းက ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏကို မွ်တေစတဲ့အတြက္၊ တစ္ေန ့ လွ်င္ ေရ ၈-ခြက္ မွ ၁၀-ခြက္အထိ ေသာက္ေပးပါ။
.
(၂) ခ်ယ္ရီသီးထဲရွိ အာဟာရဓာတ္မ်ားဟာ ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က် ေစတဲ့အတြက္ အေမရိကန္ႏိုင္ငံတြင္ေရွး ယခင္ကာလမ်ားကတည္း ေဂါက္ေရာဂါဓာတ္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါတယ္။ေရာဂါ တက္ေ န ခ်ိန္မွာ ခ်ယ္ရီသီး တစ္ေန ့အလံုး၂၀ စားေပးျပီး၊ ေရာဂါသက္သာသြားေသာအခါ တစ္ေန ့လွ်င္ ၁၀လံုးမ်ွ ဆက္လက္စား ေပးျခင္းျဖင့္ ေဂါက္ေရာဂါ လံုး၀ေပ်ာက္တယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
.
(၃) ဗိုစားပဲ သီးကို အစိမ္းလိုက္၀ါးစားျခင္း (သို ့မဟုတ္) ဗိုစားပဲသီး ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ေန ့ ၁၅၀ မီလီလီ တာ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အက်ိဳးထူး ခံစားရပါလိမ့္မယ္။
.
(၄) ပန္းသီးထဲရွိ မဲလစ္အက္ဆစ္ဓာတ္ က ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏကို မွ်တေစလို ့၊ နံက္-ေန ့လည္-ည ထမင္းစားျပီးတိုင္း ပန္းသီးတစ္ လံုးစီစားပါ။ (သို ့မဟုတ္) ပန္းသီး ေဖ်ာ္ရည္ကို သဘာ၀ပ်ားရည္ျဖင့္ ဆတူေရာေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။
.
(၅) ေဂါက္ေရာဂါ ျပင္းျပင္းထန္ထန္ခံစားေနခ်ိန္မွာ တစ္ေန ့လွွ်င္ ဌက္ေပ်ာသီး ၁-လံုးက်စီျဖင့္ ၄-ရက္ ဆက္တိုက္စားေပးပါ။
.
(၆) ေရွာက္သီး ႏွင့္ သံပရိုသီးထဲရွိ ဗီတာမင္စီဓာတ္မ်ားက အရိုး အဆစ္မ်ားကို သန္မာေစရံုသာမက၊ ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏကိုလည္း မွ်တေစလို ့ ေရွာက္ရည္ (သို ့မဟုတ္) သံပရုိသီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ပါ။(သၾကားႏွင့္ ဆား လံုး၀မထဲ့ပါႏွင့္)
.
(၇) ibuprofen (ေခၚ) နာက်င္မႈႏွင့္ေယာင္တင္းမႈမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္ ေဆး၀ါးမွီ၀ဲပါ။
.
(၈) ယူရစ္အက္ ဆစ္ ကိုမွ်တေစေသာ စေတာ္ဘယ္ရီီးသီး/ရွားရွားပါးပါး bromelain ဓာတ္ပါရွိေသာ နာနတ္သီး/ ဗီတာမင္စီၾကြယ္၀ေသာ ေဂၚဖီထုပ္-အနီေရာင္ပန္းငရုပ္သီးပြ-လိေမၼာ္သီး-ပန္းလိေမၼာ္မ်ား/ တရုပ္နံနံပင္/မုန္လာဥနီ/သခြားသီး/ဆ လတ္ရြက္တို ့မ်ားမ်ားစားပါ။
.
(၉) သေဘၤာသီးအစိမ္းကို အတံုးေလးေတြတံုးကာျပဳတ္ျပီး၊ လၻက္ေျခာက္ခပ္၍ ေရာေသာက္ပါ။
.
Credit
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
The Precious Time
No comments:
Post a Comment