အလင္းေဖာက္ဆပ္ျပာလုပ္နည္း
#transparent soap
1. ေရ 304 ဂရမ္
2. Lye 117.7 ဂရမ္
3. ၀က္ဆီ/အမဲဆီ 440 ဂရမ္
4. ၾကက္ဆူဆီ 200 ဂရမ္
5. အုန္းဆီ 160 ဂရမ္
6. ဂလစ္စရင္း 120 ဂရမ္ ( 98 ဂရမ္ ကေန 147 ဂရမ္ ၾကား)
7. အရက္ျပန္ 300 ဂရမ္ (275 ဂရမ္ ကေန 321 ဂရမ္ ၾကား)
8. သၾကား 90 ဂရမ္ + ေရ 180 ဂရမ္(သၾကားရည္)
2. Lye 117.7 ဂရမ္
3. ၀က္ဆီ/အမဲဆီ 440 ဂရမ္
4. ၾကက္ဆူဆီ 200 ဂရမ္
5. အုန္းဆီ 160 ဂရမ္
6. ဂလစ္စရင္း 120 ဂရမ္ ( 98 ဂရမ္ ကေန 147 ဂရမ္ ၾကား)
7. အရက္ျပန္ 300 ဂရမ္ (275 ဂရမ္ ကေန 321 ဂရမ္ ၾကား)
8. သၾကား 90 ဂရမ္ + ေရ 180 ဂရမ္(သၾကားရည္)
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
1. Lye အေလးခ်ိန္ကို ခ်ိန္ခြက္ထဲထည့္ခ်ိန္ပါ။
2. ေရကိုလဲ ခ်ိန္ထားပါ။ ျပီးရင္ သူ႔ထဲ lye ထည့္ေမႊမွာပါ။
3. ခ်ိန္ထားတဲ့ lye ကို ေရထဲထည့္ပါ။ lye ထဲကို ေရမထည့္ရပါ။ လက္အိတ္၊ မ်က္မွန္ တပ္ျပီးမွ လုပ္ပါ။ ေလ၀င္ေလထြက္ေကာငး္တဲ့ ေနရာျဖစ္ပါေစ။ lye ေပ်ာ္သြားတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ။ သိပ္ပူလာလို႔ အေငြ႕ထြက္လာရင္လဲ စိတ္မပူပါနဲ႔။ ခဏေနရင္ ေအးသြားပါလိမ့္မယ္။
4. Lye ကိုအေအးခံထားခ်ိ္န္မွာ ဆီေတြကို ခ်ိန္ပါ။
5. ခ်ိန္ျပီးရင္ ဆီေတြအားလံုး slow cooker ထဲမွာ အပူေပးပါ။
6. ဆီေတြအရည္ေပ်ာ္ျပီ ဆိုရင္ Lye ကိုျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ပါ။ ပထမဆံုး ေယာင္းမနဲ႔သာ ေမႊေပးပါ။ သံုးမိနစ္ေလာက္ေနမွ stick blender နဲ႔ စေမႊပါ။
7. Trace ျဖစ္တဲ့အထိ stick blender နဲ႔ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ slow cooker ကို အဖံုးဖံုးျပီး 3 နာရီေလာက္တည္ထားပါ။ ဒီအထိက HP နည္းနဲ႔ ဆပ္ျပာခ်က္ေနသလိုပါပဲ။
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
1. Lye အေလးခ်ိန္ကို ခ်ိန္ခြက္ထဲထည့္ခ်ိန္ပါ။
2. ေရကိုလဲ ခ်ိန္ထားပါ။ ျပီးရင္ သူ႔ထဲ lye ထည့္ေမႊမွာပါ။
3. ခ်ိန္ထားတဲ့ lye ကို ေရထဲထည့္ပါ။ lye ထဲကို ေရမထည့္ရပါ။ လက္အိတ္၊ မ်က္မွန္ တပ္ျပီးမွ လုပ္ပါ။ ေလ၀င္ေလထြက္ေကာငး္တဲ့ ေနရာျဖစ္ပါေစ။ lye ေပ်ာ္သြားတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ။ သိပ္ပူလာလို႔ အေငြ႕ထြက္လာရင္လဲ စိတ္မပူပါနဲ႔။ ခဏေနရင္ ေအးသြားပါလိမ့္မယ္။
4. Lye ကိုအေအးခံထားခ်ိ္န္မွာ ဆီေတြကို ခ်ိန္ပါ။
5. ခ်ိန္ျပီးရင္ ဆီေတြအားလံုး slow cooker ထဲမွာ အပူေပးပါ။
6. ဆီေတြအရည္ေပ်ာ္ျပီ ဆိုရင္ Lye ကိုျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ပါ။ ပထမဆံုး ေယာင္းမနဲ႔သာ ေမႊေပးပါ။ သံုးမိနစ္ေလာက္ေနမွ stick blender နဲ႔ စေမႊပါ။
7. Trace ျဖစ္တဲ့အထိ stick blender နဲ႔ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ slow cooker ကို အဖံုးဖံုးျပီး 3 နာရီေလာက္တည္ထားပါ။ ဒီအထိက HP နည္းနဲ႔ ဆပ္ျပာခ်က္ေနသလိုပါပဲ။
အလင္းေဖာက္ရန္ ေပ်ာ္ရည္
1. Alcohol နဲ႔ glycerin ကိုခ်ိန္ထားပါ။ 3 နာရီၾကာခ်က္ထားတဲ့ ဆပ္ျပာထဲကို alcohol နဲ႔ glycerin ေလာင္းထည့္ပါ။ (**အယ္လ္ကိုေဟာလ္မရွိရင္ တစ္ခ်ိဳ႕က ေဗာ္ဒ္ကာ ထည့္ခ်က္တာ ျမင္ဖူးတယ္ဗ် ကၽြန္ေတာ္ေတာ့ မစမ္းဖူးေသးဘူး။ :D )
2. ခဏေနရင္ အရည္ေပၚမွာ အခဲေလးေတြျဖစ္လာတာျမင္ရပါလိမ့္မယ္။ တတ္ႏိုင္သေလာက္ ေခ်ၾကည့္ေပးပါ။ stick blender နဲဲ႔ ေခ်လဲ ရပါတယ္။ ထြက္လာတဲ့ အေငြ႕က ေဘးဥပဒ္ျဖစ္ေစတတ္လို႔ ေလ၀င္ေလထြက္ေကာငး္တဲ့ေနရာမွာေတာ့ လုပ္ပါ။ alcohol က မီးေလာင္လြယ္လို႔ မီးလဲ (အထူး) သတိထားေပးပါ။
3. ခဏေနရင္ Slow cooker ကို အဖံုးျပန္ဖံုးပါ။ လံုနိုင္သမွ်လံုပါေစ။ တခ်ိဳ႕ကလဲ ပလတ္စတစ္စခံျပီး ဖံုးၾကတယ္။ alcohol ေတြ အေငြ႕ပ်ံမသြားေအာင္ပါ။
4. အဲ့ဒီအတိုင္း နာရီ၀က္ေလာက္ဆက္တည္ထားပါ။
5. ဒီၾကားထဲမွာ သၾကားနဲ႕ေရ ကို မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ထားပါ။
6. မိနစ္သံုးဆယ္လဲ ကြက္တိ သၾကားရည္လဲ ရလာရင္ ဆပ္ျပာအိုးထဲ သၾကားရည္ကိုေလာင္းထည့္ပါ။ ျဖည္းျဖည္းပဲေမႊေပးပါ။ သိပ္ျမန္ျမန္ေမႊရင္ အျမွဳပ္ေတြထလာတတ္ပါတယ္။
7. ဒါျပီးရင္ေတာ့ ဆပ္ျပာၾကည္မၾကည္ကို ဖန္ခြက္ေပၚဆပ္ျပာရည္နည္းနည္းတင္ၾကည့္ပါ။ ၁၀ စကၠန္႔ေလာက္ထားပါ။ ေအးသြားရင္ ၾကည္ျပီလား မၾကည္ေသးဘူးလား ဆံုးျဖတ္လို႔ ရပါတယ္။ သတိထားရမွာကေတာ့ ဖန္ခြက္ေပၚတင္တာက အလႊာပါးပါးေလးမို႔ တကယ့္ဆပ္ျပာတုံးၾကီးအေနနဲ႔ဆို အလင္းေဖာက္မေဖာက္ ေသခ်ာဆံုးျဖတ္ျပီးမွ မီးဖိုေပၚကခ်ပါ။
8. အေရာင္ေတြ အနံ႕ေတြ တျခားထည့္လိုရာထည့္ခ်င္ရင္ ဒီအခ်ိန္မွာထည့္လို႔ရပါျပီ။ ဒီနည္းက အၾကာၾကီးခ်က္ရေတာ့ saponification ျဖစ္စဥ္ကို ျဖတ္ေက်ာ္ျပီးသားျဖစ္လို႔ cp နည္းနဲ႔လုပ္သလို ငါထည့္လိုက္တဲ့ ပစၥည္းက lye နဲ႔ ဓါတ္ျပဳသြားမလားဘာလားညာလား စိတ္မပူရေတာ့ပါဘူး။
9. ေနာက္ဆုံးအဆင့္ကေတာ့ မိုထဲ ထည့္ခ်ိ္န္မွာ အတတ္ႏိုင္ဆံုး ျဖည္းျဖည္းေလးေလာင္းထည့္ပါ။ မဟုတ္ရင္ အျမဳပ္ထတတ္လို႔ ဆပ္ျပာက ၾကည္သင့္သေလာက္မၾကည္ေတာ့ပါဘူး။
10. မိုေသးေသးသံုးမယ္ဆိုရင္ ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။
11. တစ္ညေလာက္မိုထဲထား။ ေနာက္ေန႔မနက္ မာျပီလား တစ္ခ်က္ၾကည့္ပါ။ ရျပီဆိုရင္ မိုထဲကထုတ္ လို႔ရပါျပီ။
12. Hp နည္းနဲ႔ ခ်က္တယ္ဆိုေပမယ့္ ခ်က္ခ်င္းမသံုးပါနဲ႔ဦး။ chemical process ေတြက်န္ေနႏိုင္ေသးလို႔ curing time အေနနဲ႔ ရက္သတၱပါတ္ နည္းနည္းၾကာၾကာထားျပီးမွ သံုးပါ။
ေက်းဇူးတင္ပါသည္။
Credit
PanWai Paing
No comments:
Post a Comment